Ta dig fram klimatsmart med en elbil

För många av oss är bilen ett fordon som ger en känsla av total frihet. Den ger oss möjligheten att på egen hand förflytta oss vart vi vill när vi vill. Men kan man ta bilen med gott samvete idag?

Svaret på den frågan beror på vilken bil du har. Den stora kritiken mot bilkörning kommer mot bakgrund av de klimatförändringar vi står inför. En stor del av klimatförändringarna kommer ur människans användning av fossila bränslen, vilket leder till utsläpp av växthusgaser som i sin tur leder till en växthuseffekt, vilket får temperaturen på jorden att stiga. Det i sin tur påverkar både djur och natur, och läget är kritiskt. Med andra ord är det bränslet till bilen som är den stora boven i dramat när man talar om att bilen inte är miljövänlig. Att använda andra alternativ till förflyttning är ett sätt att vara klimatsmart på. Men än så länge är det inte möjligt att gå, cykla eller åka kollektivt överallt. Men det finns ett alternativ till.

Elbilen är inget nytt påfund

Redan under 1800-talet konstruerades det första eldrivna motorfordonet. Det var dock inte särskilt effektivt och fick ingen större kommersiell framgång. Istället uppfanns det bensindrivna fordonet och i kölvattnet av det upphörde nästan intresset för elbilar helt. Det är en intressant tanke vad som hade hänt om förbränningsmotorer inte hade kommit in i bilden. Troligtvis hade elbilar utvecklats och fått fäste bland människor runt om i världen mycket tidigare utan denna konkurrens. Nu skulle det dock dröja ända till vår tid innan satsningen på elbilar drog igång på allvar. Det beror till stor del på att miljöfrågan kommit upp på agendan och blivit en faktor att ta hänsyn till. För klimatets skull behöver vi minska vårt oljeberoende, och ett sätt är att använda oss av el för att föra våra bilar framåt.

Elbilens fördelar

Det finns flera fördelar med eldrivna bilar. En märkbar skillnad jämfört med bilar som har förbränningsmotor är att elbilen är oerhört tyst. Ja, så pass tyst att hela ljudbilden i städerna skulle förändras om alla istället åkte med dessa bilar. Man talar till och med om det som en säkerhetsrisk eftersom vi är vana vid att uppmärksamma fordon genom deras bullrande ljud. Detta är en fråga om vana, och klimathotet innebär att vi kommer att behöva ändra på fler av våra vanor. Elbilen är här för att stanna, det är ett som är säkert. Funderar du på att äga en elbil men är osäker på vart du ska ladda den? Då tipsar vi dig att läsa mer på denna sida: https://www.efuel.se

Ta dig fram klimatsmart med en elbil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *