När man säljer en bil

Hur går det till när det är dags att sälja sin bil och vad kan det finnas för anledningar till att göra det? Vart kan man vända sig och vad ska man tänka på innan, under och efter försäljningen?

Det kan finnas många olika anledningar till att man väljer att sälja sin bil. Kanske börjar bilen bli gammal och dyr i reparationer så man vill investera i en ny bil istället. Man kan ha blivit erbjuden en tjänstebil och därmed blir ens egen bil överflödig. Kanske har man bytt bostad och behöver plötsligt inte pendla längre, eller en mängd andra orsaker som gör att man antingen vill ha en ny bil eller ingen bil alls. Vad anledningen än är så är proceduren vid försäljning densamma. Ett tips är att tänka som om man ska köpa sin bil istället för att sälja den; samma faktorer som man själv kan tycka är viktiga, tycker oftast också andra köpare är viktiga. Detta gäller vare sig bilen säljs till en privatperson, som inbyte eller till ett företag som köper in bilar. Hel, ren, korrekt servad och nyligen besiktigad är faktorer som kan höja priset och öka antalet intressenter. Om man har haft djur i bilen eller rökt i den så kan det vara värt att göra en rekonditionering och även meddela denna information till potentiella köpare.

Proceduren vid försäljning av bil

Beroende på om man planerar att sälja sin bil privat eller via ett företag som köper in bilar så skiljer sig proceduren åt lite grann. Företag som köper in bilar vill att man bokar en tid för genomgång av bilen, varvid man blir erbjuden ett pris som de är villiga att betala. Så länge bilen är godkänd och körbar så brukar man få ett förslag; om än ofta lägre än vid privat försäljning, men i gengäld så vet man att affären blir av smidigt och snabbt. Säljer man däremot privat så kan man lägga ut en annons och sedan vänta på att någon intresserad hör av sig.

När affären blir av

Viktigt vid försäljningen är att man inte skriver över bilen förrän man fått betalningen. Via en app kan man meddela ägarbytet, som går igenom direkt. Skatten som är betalad på bilen får man inte tillbaka, men eventuellt överskridande försäkringsbelopp återbetalas till den tidigare ägaren. Så som ny ägare är det viktigt att man direkt vid köpet skaffar en ny försäkring så att man inte kör oförsäkrad.

När man säljer en bil