Behöver du köpa ett transportfordon?

Med transportfordon avser vi oftast lätta transportbilar som får köras med B-körkort. Precis som vanliga personbilar kan man köpa nya eller begagnade sådana – valet är ditt.
Vad är ett transportfordon? Begreppet är en beteckning som samlar alla bilar som används för transportändamål, såsom lastbilar, tankbilar, skåpbilar osv. Ett lätt transportfordon klassificeras som ett fordon vars totalvikt inte överskrider 3,5 ton. Sådana typer av fordon körs med B-körkort. Lätta transportbilar kan delas in i skåpbilar och paketbilar. Paketbilar har mindre lastutrymme. Givetvis finns det större transportfordon som inte klassificeras som lätta transportbilar. Valet av rätt fordon styrs av det specifika behovet eller med andra ord det måste passa arbetet som ska utföras med det. En annan faktor är ägarens finansiella situation, vad han eller hon har råd med.

Hur ska man välja transportbil?

Transportbilen ska väljas utifrån behovet. Populära märken är Ford Transit, Mercedes Sprinter och VW Caddy, som är tre exempel på mindre transportbilar. Frågan är vad som ska transporteras och hur ofta. Transportfordon används oftast i samband med en företagsverksamhet; det kan handla om allt från flyttfirma till olika typer av transporttjänster. Något viktigt att tänka på i samband med inköp av sådana typer fordon är att lätta transportbilar inte får framföras med B-körkort om totalvikten för lasset är över 3,5 ton. Samma regel gäller för en transportbil som är registrerad som lastbil. Om du väljer att köpa begagnat är det därför viktigt att titta på registreringshandlingarna för att vara på det säkra om vad som gäller.

Inköp av ny eller begagnad transportbil

Likt alla bilar går det att välja mellan att köpa en ny eller en begagnad transportbil. De allra flesta märkesförsäljare av nya transportbilar har även ett brett utbud av begagnade sådana vilket underlättar för klienterna. Många företagare står inför valet av en transportbil för företagets verksamhet. Något viktigt att tänka på är att egenföretagare kan dra av momsen vid inköp av en ny transportbil, vilket helt klart kan ses som en fördel. Dessutom kan köpet genomföras via ett leasingavtal vilket underlättar avbetalningen. En gammal och välkänd sanning är att ett nytt transportfordon håller längre jämfört med ett begagnat.
Om finanserna är knappa så är det bäst att köpa begagnat. Nackdelen med det valet är att de oftast är väl använda och kan behöva reparationer. Är du som framtida ägare inte speciellt duktig på bilar så är det alltid säkrare att satsa på ett nytt fordon.

Behöver du köpa ett transportfordon?