Om man ser till olika försäkringspremier och kostnaden för dessa, skillnader mellan bolag och hur de sätter sina priser så finns det en intressant vinkel. En helt annan vinkel på frågan är dock följande: vilken är egentligen den bästa försäkringen rent allmänt; vilket pris är det rätta att betala för att slippa hamna i en situation där man krockat med en annan bilist? Enligt oss så finns det ingen tvekan – det handlar om hur mycket pengar man är beredd att lägga initialt för att få körkortet.
Det som visat sig är nämligen att kunskapen man tillskansar sig genom att gå hos en trafikskola sitter djupare än om man enbart kör privat. Det är således den kostnaden som kan få dig – eller dina barn – att undvika onödiga kostnader och rena livsfaror. Anmäler du dina barn till en trafikskola i Stockholm så kommer de, utan tvekan, att bli bättre bilförare än om du lär ut din egen kunskap från passagerarsätet.

En trafikskola fokuserar på rätt saker
Den stora skillnaden ligger i det uppenbara. Du kan mycket väl vara en skicklig bilförare som aldrig krockar eller utsätter dig för farliga situationer. Innebär det då per se att du kan lära ut detta? Nej, det gör det inte. En trafiklärare däremot kan både förklara pedagogiskt och teoretiskt samt visa på faror rent praktiskt. Genomför man sin utbildning hos en trafikskola så utsätts man också för de situationer som normalt föregår krockar – men man gör detta utan risk för att själv behöva bli inblandad; detta då bilarna är utrustade med dubbelkommandon och där läraren kan trycka ned bromsen när som helst.
En viktig del i hur en körkortsutbildning idag ser ut är att man gjort riskettan obligatorisk på samma sätt som en halkbana. Vid riskettan så fokuserar man på olika frågor som manar till eftertanke: hur påverkas kroppen av alkohol, hur säker är man bakom ratten om man sovit dåligt, kan en bristande impulskontroll skapa faror och hur kan man undvika att utsättas – och falla för – grupptryck. Alla dessa frågor och de svar som dessa ger är en viktig del i att skapa kunskap för nästa generation av bilister. Ett verktyg för att nå den nollvision som vi satt upp som mål i Sverige.
Den rent praktiska kunskapen – hur kör man, hur ska en omkörning se ut, hur backar man runt ett hörn, hur ska man blinka i en rondell och på vilket sätt genomför man en korrekt fickparkering – är naturligtvis väldigt viktiga, men frågan är om inte insikten av att det faktiskt är farligt att köra bil är den allra viktigaste? Klart är att riskettan gör skillnad här och att den – tillsammans med korrekt inlärning hos en trafikskola – skapar bättre förare som klarar av alla risker som trafiken i Stockholm innehåller.