Ladda upp inför morgondagen

Vill du känna dig mer laddad varje dag du vaknar? Lägger du mer tid och förberedelser på att ladda bilar, telefoner och apparater än dig själv? Drömmer du om laddstolpar för människor?

Är det möjligen så att du någon gång har vaknat upp seg och trött fastän du sovit både gott och länge? Du känner dig helt urladdad och det enda som finns på önskelistan är en egen laddstolpe. Tänk vad underbart att bara kunna ansluta till den varje gång du sover eller sitter ner och äter. Återhämtning för oss människor på ett naturligt sätt är att sitta ner i lugn och ro och njuta av stunden. Sova gott och låta kropp och knopp få vila. Istället är vi fullt upptagna med tankar som snurrar eller sitter uppkopplade på sociala medier så fort vi har en ledig minut. Laddar vi inte våra batterier kommer vi inte att orka gå framåt. Till slut blir vi utbrända och livet står helt still.

Bilar, elektricitet och laddningsställen

Elbilar som för ett halvt decennium sedan var otänkbara är nu en realitet. Vi laddar upp dem och kör omkring som på en nöjespark. Laddstolpar som förr bara fanns på några få ställen kan man nu hitta lite överallt. Utanför mataffären, vid tågstationer och större pendelparkeringar. De återfinns ofta vid snabbmatskedjor så du kan ladda bilen medan du själv inmundigar en god måltid. Vissa bilmärken har egna laddstationer där det är gratis att ladda din bil. Av deras egna bilmärke förstås. På detta sätt kan det bli en riktigt god affär med en elbil. Gratis transport och kanske en bil som är mer gynnsam för miljön. De nya elbilarna verkar vara här för att stanna. Men tack och lov inte på vägen utan snarare då i våra liv.

Vad är egentligen en laddstolpe?

En laddstolpe är en anordning som överför elektrisk energi. Överföring av elenergi sker via laddstolpar till elbilar och laddhybridbilar. En hybrid är en bil som kan drivas både med el och bensin. Det påminner lite om cykling. När man bara rullar nerför backen eller på en raksträcka går det åt mindre energi för att föra cykeln framåt. I uppförsbackar och terräng behöver man mer muskelkraft för att orka vidare. En hybrid som växlar automatiskt mellan el och bensin fungerar lite på det viset. När det gäller elfunktionen används den under körning på raksträckor och nedåtsluttande vägar. Vid häftig acceleration, hög fart och i uppförsbackarna drivs den med bensin.

Ladda upp inför morgondagen