Gummilister som smart drag

När man vill ha en tät yta som samtidigt är smidig och mjuk så är det troligen gummilister som väljs. En smart lösning som idag blivit mer och mer vanlig.

Kanske är inte gummilister något som kommer upp på middagar med släkt och vänner, eller i något samtal på jobbet. Men om man ser sig omkring i sitt hem så kommer man snart upptäcka en mängd gummilister som finns där man inte ens hade en aning om att de satt.

Den vanligaste platsen, som man kanske gissar på, är i öppningsbara fönster och dörrar. Där kan man hitta gummilister som ser till att fönster och dörrar kan stängas mjukt, och även att det blir helt tätt när de är stängda. De är dessutom en slags lister som man då och då kan få byta ut, när de börjat torka och gå sönder på grund av ålder, väder och vind.

Omgiven av gummilister

Men om man börjar se sig omkring så kan man hitta en mängd olika gummilister och gummi med liknande funktioner som gummilister. Man kan hitta någon variant i dörrarna till kyl och frys exempelvis. Och gummi som ringar brukar även finnas där man ansluter kranar till ett vattenrör, eller vid ett avlopp.

Vad beror det på att man är så förtjust i att använda gummi som tätning? Det är ett material som är lätt att forma som man vill och det behåller sin mjukhet under många år. Samtidigt så håller det tätt och tål ett högt tryck. Ett smart material, helt enkelt.

Gummilister som smart drag