Det mesta är dyrt i Stockholm. Det är dyrt att bo där, det är dyrt att äta på restaurang där, det är dyrt att köpa maten, kläderna och det mesta som man konsumerar, och det är dyrt att äga bil i Stockholm. Det är inte så mycket det att bilen skulle vara dyrare i Stockholm än på andra ställen. När det kommer till bilpriser är de någorlunda likadana i Stockholm som i andra städer i Sverige. De är till och med något lägre, då det finns fler bilar att välja mellan i Stockholm. Det sänker priset, du vet; efterfrågan och utbud – desto större utbud jämfört med efterfrågan desto lägre pris och tvärtom.
Därför är det så dyrt att äga bil i Stockholm
Det som gör ägandet så dyrt i Stockholm är den stora risken att råka ut för inbrott (tjuvar) skador (den hetsiga trafiken) och olyckor. Det tillsammans som beräknas vara högre i Stockholm än i andra städer i Sverige gör sammantaget att det är dyrare att äga bil i Stockholm. Det som inte är dyrare i Stockholm jämfört med andra ställen i Sverige är att ta körkort i Stockholm. Här finns det minst ett 10-tal olika körskolor som du kan välja och vraka mellan när du vill ta ett kökort. På mindre orter och ute på landsbygden brukar det bara finnas ett eller två körskolor, och de kan i princip ta vilka priser de vill, vilket brukar tendera att vara så höga de bara kan, då de saknar konkurrens.
Mycket övningskörning nödvändiga för att få körkort
Ta körkort innebär att du måste övningsköra på en halkbana innan du blir godkänd. Att övningsköra på en halkbana förbereder dig för att kunna framföra din bil på hala underlag. Den som inte är van vid att få sladd på sin bil och vet hur man ska göra för att inte förvärra situationen när den får sladd, kan lätt få panik. I sådana situationer är det lätt hänt att man gör helt fel saker. I stället är det viktigt att ha is i magen. Och det får man först när man har varit med om det några gånger och förstår hur bilen beter sig när den inte får något väggrepp.
Så bör du göra vid bilsladd
Den som är ovan vid halka vet inte hur den ska göra för att få bilen på rätt köl och sluta sladda. Det gäller att varken gasa eller bromsa, utan låta bilen bara rulla. Vill man få ner farten gäller det att växla ner och sedan släppa kopplingen.