Rengöring av många skäl

Om man passerar en biltvätt en fredag så kan man undra varför det är en lång kö. Det är alla som har rutin att dagen före helg göra sin bil fin och ren. Kanske för att ta med familjen på en helgtur.

När barn är små så brukar det vara något alldeles speciellt att få vara med om en biltvätt. Knäppa upp bältet och förundrat se på när stora borstar far över bilen, fram och tillbaka. Vatten sprutar, skummet täcker alla fönster. Sedan spolas allt skum bort igen. Slutligen blåses bilen torr med den där gigantiska hårfönen som låter som en hel orkan. Plötsligt är allt färdigt. Allt stannar till och portarna står öppna igen. Man kör då nästan lite stolt ut på gatan igen med sin rena och fina bil.
Väljer man istället att tvätta bilen på en biltvätt där man gör det själv så är det nästan lika roligt. För då får man spruta vatten på bilen alldeles själv. Kanske, om man har rätta kläderna på sig, får man även plaska lite i någon pöl som skapas vid sidan om bilen. Inte en lika spännande och hisnande upplevelse som den automatiska tvätten, men kul ändå.

Något bilen behöver

Trots att man många gånger tvättar sin bil för att den ser hemsk ut så är det inte den viktigaste anledningen. För en bil behöver faktiskt bli tvättad då och då för att må bra. Allt det som finns på vägarna samlas på lacken och under bilen allt eftersom. Det är salt, drivmedel och en massa ämnen som kan ha runnit från bilar eller trillat av från släp. En sörja som inte är varken trevlig eller hälsosam. Dessutom är det en beläggning som bilens lack och underrede inte trivs jättebra med. Det är också därför som det är bra om man då och då gör en underredstvätt. Detta även om man tvättar bilen på en manuell tvättstation.

Skydd med vax

Väljer man vax när man tvättar bilen så är det inte bara ett medel som gör att bilen skiner lite extra. Det gör även att bilen inte blir smutsig lika lätt igen. Vaxet är alltså smutsavvisande och därför något som är väl värt att välja till. Speciellt om man vill tvätta sin bil så sällan som möjligt. Köper man en ny bil så finns det även en färg som man kan välja som är smuts- och fuktavvisande. Den gör att bilen inte behöver tvättas lika ofta.

Rengöring av många skäl